Statistiek: wat is het en welke formules zijn er?
Statistiek: allerlei cijfertjes en grafiekjes over hoe iets gaat, welke verschillen er zijn tussen groepen en/of dat er een samenhang is tussen bepaalde begrippen. En bij alles hoort zijn een eigen begrip, een eigen formule, een manier om het uit te rekenen. Wat is onderzoek en statistiek, welke begrippen horen hierbij, welke statistische formules zijn er en hoe reken je dit uit?
Onderzoek en statisiek
Onderzoek wordt veelvuldig gedaan. Naar medische oplossingen, naar de werking van het brein, naar bepaalde processen en nog veel meer. Bij onderzoek kan dan gebruik gemaakt worden van statistiek. Cijfers helpen dan om inzicht te geven in de werking. Hiervoor is het belangrijk dat het onderzoek zo wordt opgezet dat er gemeten kan worden wat men wil meten, maar ook dat de juiste statistische toetsen worden toegepast.
Onderzoek op zich
Bij onderzoek horen voorwaarden. Daarbij kan je denken aan de manier waarop je onderzoek doet, bijvoorbeeld of het wel ethisch verantwoord is. Bij het interpreteren van onderzoek is het belangrijk de intentie van de onderzoeker/het onderzoek te bekijken: was dit puur informatief of zitten er geldbelangen achter? Dit betekent dus dat er zowel bij de opzet van het onderzoek goed gekeken moet worden naar de manier waarop dit wordt gedaan, de manier waarop gegevens worden verkregen en hoe deze gegevens worden gebruikt. Bij het interpreteren is het van belang niet alleen nauwkeurig het onderzoek te lezen, maar ook om de achtergrond te bekijken op de belangen die (mogelijk) een rol hebben gespeeld.
Statistiek
Bij het gebruiken van statistiek zijn verschillende aspecten van belang. Het kan gaan over meetniveaus, het gebruik van het juiste meetinstrument, het gebruik van het juiste formules/toetsen. Vervolgens kun je meten of een verschil significant is, oftewel: is een verschil veroorzaakt door toeval of lijkt er meer aan de hand te zijn? Statistiek kan een enorme hulp zijn bij een grote hoeveelheid gegevens om op die manier orde te creëren. Er kan namelijk ook gekeken worden naar de gemiddelden, de centrummaten, de kwantiteit van de bepaalde antwoorden in zowel absolute als relatieve getallen. Bij het gebruik maken van het statistiek programma SPSS (statistical program for social sciences) kun je deze dingen met een paar klikken naar voren halen. Daarbij kunnen ook tabellen, grafieken en andere figuren gemaakt kunnen.